Atacuri dure pe axa Cotroceni-Palatul Victoria pe tema prevederilor din noile coduri penal și de procedură penală care îngroapă dosarele de corupție dacă nu sunt modificate până pe 1 februarie, data la care intră în vigoare. Traian Băsescu a cerut oficial, printr-o scrisoare, Guvernului să modifice prin ordonanță de urgență articolele care fac inutile interceptările. În replică, premierul Victor Ponta i-a cerut șefului statului să-și asume public responsabilitatea pentru promulgarea actelor normative care au fost asumate de guvernul Boc.
„Îmi asum promulgarea și eroarea de a nu fi înțeles sensul articolului referitor la interceptări”, a reacționat Băsescu, într-o declarație de presă, de la Cotroceni, „dar asta nu înseamnă că eroarea nu poate fi îndreptată”. Dacă premierul nu face modificările, a spus președintele, acesta devine „emblema corupției”. „Dacă nu face urgent modificările, devine scutul oamenilor corupți”, a adăugat Băsescu.
CITEȘTE AICI SCRISOAREA PREȘEDINTELUI
CITEȘTE AICI RĂSPUNSUL LUI PONTA
Președintele Traian Băsescu i-a cerut astăzi, oficial, premierului Victor Ponta adoptarea de către Guvern a unei ordonanțe de urgență prin care să fie modificat noul Cod Penal astfel încât interceptările să poată fi folosite și înaintea începerii urmăririi penale. Potrivit unei scrisori transmise lui Victor Ponta și făcută publică de Guvern, președintele atenționează că, fără o ordonanță de urgență, există un risc semnificativ ca probabțiunea în cauzele penale de corupție să devină extrem de dificilă.
În scrisoarea transmisă, joi, de către președintele Traian Băsescu, dar prezentată public de Guvern, șeful statului arată că se vede nevoit să solicite adoptarea unei ordonanțe de urgență, având în vedere că Guvernul nu a adoptat un astfel de act în ședința de miercuri, prima în care putea adopta astfel de ordonanțe și ultima înainte de intrarea în vigoare a noilor coduri.
Președintele arată că este nevoie de o ordonanță care să modifice dispozițiile din Codul de procedură penală privind procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnică
Băsescu precizează că solicitarea este formulată în baza articolului 80, alineatul 2 din Constituție, conform căruia președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate.
„Avînd în vedere faptul că, la data de 1 februarie 2014 vor intra în vigoare Codul penal și Codul de procedură penală și ținînd cont de faptul ca că, în ultima ședință de guvern nu ați dat curs solicitărilor formulate de către instituțiile cu atribuții în domeniul combaterii corupției și a criminalității organizat, privind necesitatea modificarii dispozițiilor legale din Codul de procedură penală privitoare la procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnică, mă văd nevoit să vă solicit, în conformitate cu art 80, alin 2 din Constituție, adoptarea unei ordonanțe de urgență care să asigure un cadru legislativ care să permită instrumentarea cauzelor penale prin aceste mijloace de probațiune, premergător începerii urmăririi penale. Fac precizarea că, în lipsa acestor completări, există un risc semnificativ să devină extrem de dificilă probațiunea în cauzele penale referitoare la fraudele fiscale, corupție, trrafic de persoane, criminalitatea transfrontalieră, trafic de droguri etc.. ceea ce ar slăbi consistent capacitatea statului român de a apăra interesele cetățenilor și de a lupta pentru diminuarea fenomenului infracțional”, afirmă Băsescu.
În scrisoarea de răspuns, Ponta îi amintește însă că aceste coduri au fost adoptate de Guvernul Boc și îi cere să își asume public răspunderea pentru faptul că le-a promulgat.
Ponta precizează totodată că ministrul Justiției va prezenta Guvernului propuneri de modificare a legislației, după discușia avută, joi, la CSM.